Virker radiatoren ikke? Dét skal du gøre
Når vi går ind i oktober og november måned og kulden nærmer sig, er der ikke noget værre, end hvis ens radiatorer ikke virker. Og det er faktisk et hyppigt problem. Mange oplever, at deres radiatorer ikke afgiver varme, når de tændes efter at have været slukkede hele foråret og sommeren. Særligt i ældre huse og lejligheder, har radiatorerne det med at strejke, når det igen er tid til at få varme på. Derfor vil vi her gennemgå, hvad du kan gøre, hvis dine radiatorer ikke virker.
Hvordan virker en radiator?
Først og fremmest er det vigtigt at få en grundlæggende forståelse for, hvordan en radiator virker. Det giver dig nemlig et bedre udgangspunkt, når du skal reparere en radiator som ikke giver varme.
En radiator fungerer kort sagt på den måde, at der genereres varme fra en varmekilde, som kan være forskellig fra ejendom til ejendom, som sendes gennem et rør og ind i radiatoren. Når radiatoren bliver varm, strømmer varmen fra radiatoren og ud i rummet. Når temperaturen har nået det ønskede niveau, slukker termostaten for varmen og radiatoren holder op med at varme. På den måde sørger radiatoren for at der ikke bliver hverken for koldt eller for varmt.
Ingen varme i radiator
Hvis du oplever, at der ingen varme er i din radiator, kan det skyldes flere ting.
En typisk årsag til, at der ingen varme er i din radiator, er en defekt termostat. Hvis termostaten er defekt, kan radiatoren ikke selv tænde og slukke korrekt. Det betyder, at radiatoren enten vil være alt for varm eller slet ikke varm – uanset hvor meget du drejer på termostaten. Hvis det er tilfældet, skal termostaten udskiftes.
En anden årsag til, at der ingen varme er i radiatoren, kan være en defekt ventil. Hvis ventilen er defekt, forhindres vandgennemstrømningen til radiatoren, hvilket kan resultere i, at radiatroen bliver kold.
Der kan være mange andre årsager til, at en radiator ikke varmer tilstrækkeligt, fx problemer med varmekilden eller blokerede rør. Det kan være svært at identificere den specifikke årsag, hvorfor det anbefales at få en autoriseret VVS'er til at diagnosticere og løse problemet.
Sådan laver du en radiator, som ikke virker
Måden en radiator, som ikke virker, skal laves på, afhænger naturligvis af årsagen til hvorfor den ikke virker. Der er dog særligt to ting, man som udgangspunkt altid bør prøve først.
Det første er at "massere" ventilen. Det er nemlig rigtig ofte den lille ventil, der sidder inde bag termostaten, som er årsag til at radiatoren ikke virker. Det første du skal gøre er, at fjerne selve termostaten, hvilket i de fleste tilfælde kan gøres ved at løsne et par skruer. Herefter kan du prøve at trykke lidt på ventilen, eller ”massere” den om man vil, for at løsne eventuelle aflejringer, der kan blokere den. Hvis det ikke virker, kan du prøve at banke forsigtigt på ventilen med en hammer eller et andet værktøj.
Hvis det ikke hjælper at massere ventilen, er en anden mulighed at udlufte radiatoren. Hvis der er luft i radiatoren, kan det nemlig blokere for varmestrømmen. For at udlufte radiatoren åbnes udluftningsventilen på radiatoren så luften kan slippe ud.
Hvis ingen af delene virker, har vi hos Frede Andersen VVS altid en erfaren VVS-installatør der kan hjælpe.